![Sediul IPJ Ialomița. FOTO Adrian Boioglu Sediul IPJ Ialomița. FOTO Adrian Boioglu](https://www.ilnews.ro/wp-content/uploads/2020/01/2020-01-10-14.47.34-2-678x381.jpg)
În fiecare an, la data de 11 februarie se sărbătoreşte Ziua Numărului Unic European de Urgenţă 112, care reprezintă sistemul tehnic şi organizaţional al recepţionării şi transmiterii apelurilor de urgenţă pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică ori privată sau mediul.
În anul 2024, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița, au fost înregistrate peste 30.000 de sesizări primite prin apel 112, polițiștii ialomiței intervenind la peste 13.000 de solicitări.
Tot în anul 2024, la numărul unic de urgență 112 au fost înregistrate peste 1.000 de alertări false și abuzive. Toate apelurile false și abuzive primite, au fost sancționate de polițiști cu amendă sau avretisment, cuantumul sancțiunilor aplicate fiind de peste 1.820.000 lei.
Serviciul de urgență 112 este destinat cetățenilor și, utilizat responsabil, poate salva vieți.
Serviciul de urgență 112 este destinat cetățenilor și, utilizat responsabil, poate salva vieți În situațiile de urgență, fiecare secundă contează, de aceea polițiștii recomandă să nu se abuzeze de acest număr de telefon dacă nu există într-adevăr un motiv real sau o urgenţă.
Apelurile nejustificate pot duce la pierderea unor timpuri prețioase pentru cei care au nevoie cu adevărat de ajutor.
Apelarea numărului de urgență 112 trebuie făcută doar în situații bine justificate, atunci când există un pericol imediat pentru: viața, integritatea, sănătatea cetățeanului, ordinea publică și proprietatea publică sau privată.
Persoanele cu deficiențe de auz sau de vorbire pot solicita ajutor în situații de urgență printr-un serviciu dedicat, care le permite să relaționeze prin mesaje cu autoritățile. Serviciul este gratuit și se numește SMS 113.
De la începutul anului trecut, în România funcționează și o altă linie importantă – 119 – numărul unic de urgență pentru semnalarea situațiilor de abuz la adresa copiilor.
Persoana care apelează 112 trebuie să aiba în vedere următoarele reguli:
- să nu intre în panică;
- să declare cât mai concis cele întamplate;
- să raspundă clar tuturor întrebarilor operatorului;
- să mentioneze clar adresa la care s-au produs evenimentele (inclusiv puncte de reper);
- să respecte indicațiile operatorului până la sosirea echipajelor de intervenție;
- să nu inchida telefonul până în momentul în care operatorul solicită acest lucru.
Alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii.
Apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.
Be the first to comment