Crescătorii de porci din județul Ialomița sunt rugați să se adreseze medicului veterinar de liberă practică pentru obținerea de informații cu privire la restricțiile impuse, efectuarea examinării pentru identificarea Trichinellei dar și pentru predarea crotaliei auriculare în vederea actualizării bazei naționale de date.
Măsurile sunt impuse de DSVSA Ialomița având în vedere situația epidemiologică sub raportul apariției și evoluției unui număr mare de focare de pestă porcină africană pe teritoriul județului Ialomița și măsurile de limitare a mișcările ilegale de porcine vii precum și a cărnii de porc provenită din gospodăriile populației situate în zone aflate sub restricții.
Totodată, în scopul prevenirii unor episoade de îmbolnăvire a populației cu Trichinella spiralis (Trichineloză), supunem atenției consumatorilor următoarele aspecte:
- consumul de carne de porc, fără a fi verificată în sensul infestării cu Trichinella spiralis, reprezintă un risc pentru sănătatea omului;
- parazitul produce la om îmbolnăviri grave ce necesită spitalizare, o perioadă îndelungată de recuperare cu o medicație costisitoare;
- diagnosticarea Trichinelozei la porcinele din gospodăria populației obligă la confiscarea cărnii și despăgubirea proprietarului, dacă sunt întrunite condițiile legale:
O măsură eficientă pentru prevenirea îmbolnăvirilor este evitarea procurării cărnii și a produselor din carne din surse dubioase, din unități neautorizate sau din tăieri clandestine.
Efectuarea examenului trichineloscopic pentru carnea obținută de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii se poate face la sediile Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale din localitățile Slobozia (Piața Agroalimentară), Urziceni (Piața Agroalimentară), Țăndărei (șos. București zona B) și Fetești (Piața Agroalimentară), unde va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică (în intervalul 09.00 – 12.00), cât și la nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare de Asistență din mediul rural.
Be the first to comment