Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița anunță crescătorii și deținătorii de carnasiere domestice că, în această perioadă, desfășoară prin medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, organizați în condițiile legii, acțiunea de vaccinare antirabică la câinii și pisicile existente în gospodăriile populației.
Acțiunea se desfășoară în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1156/2013, precum și ale Ordinului A.N.S.V.S.A. nr. 35/2016, cu modificările ulterioare, procedându-se la imunizarea în covor la întregul efectiv, cu vaccin inactivat, administrat parenteral.
Rabia este o boala infecţioasă gravă transmisă de la animale vertebrate la om, provocată de un virus din familia Rhabdoviridae (virus neurotrop ce se fixează în celulele cerebrale provocând o meningoencefalita ireversibilă ce conduce la deces în 5-20 de zile).
Boala poate fi răspândită de către animale prin intermediul salivei sau contactului cu ţesutul cerebral. Oamenii pot dobândi boala în urma muşcăturilor de animale sălbatice cât şi domestice. Muşcăturile care afectează faţa, capul, gâtul sau mâinile sunt considerate cu risc crescut.
Cauza o reprezintă infecţia cu un virus, care apare de cele mai multe ori ca urmare a contactului cu saliva animalelor infectate.
Cauze şi factori de risc de turbare:
Expunerile de risc înalt constau din contacte cu saliva sau ţesut cerebral infectat prin:
– muşcătura unui animal cu rabie;
– contact cu piele lacerată;
– contact cu membrane mucoase;
– expunere la secreţii aerosolizate de la animale cu rabie.
Cum se manifestă rabia
Primele simptome pot apărea într-un interval cuprins între câteva zile şi aproape un an, însă în majoritatea cazurilor simptomele se dezvoltă în 4-6 săptămâni de la momentul infecţiei.
Apariţia simptomatologiei marchează un stadiu evolutiv al bolii care de cele mai multe ori este fatal.
Virusul atacă şi lezează sistemul nervos central care include atât encefalul (creierul) cât şi măduva spinării. Pentru a preveni rabia, persoanele infectate trebuie tratate înainte de apariţia vreunui simptom. Tratamentul afecţiunii este indicat şi în cazul în care simptomatologia nu debutează la scurt timp de la expunerea la virusul ce produce boala.
Be the first to comment