În urmă cu o săptămână, o echipă medicală condusă de dr.Marius Tudor Ionescu, a realizat o operație în premieră la Spitalul Județean de Urgență Slobozia, intervenție ce a constat în injectarea de toxină botulinică unui pacient diegnosticat cu disfonie spasmodică (distonie laringiană), o tulburare neurologică care cauzează contracția involuntară a corzilor vocale și cauzează întreruperi de vorbire, afectând calitatea vocii.
“Este vorba despre o intervenție ce a constat în injectarea în corzile vocale, la un pacient cu disfonie spasmodică, o afecțiune la limita dintre ORL și neurologie, care constă în descărcarea aberantă de mediator chimic, între neuron și celula musculară, ceea ce duce la niște contracții aberante ale corzilor vocale”, a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, dr.Marius Tudor Ionescu, medic specialist ORL, specializat în probleme de voce.
Alături de acesta s-au aflat șefa secției ORL a SJU Slobozia, dr. Georgiana Heemeryck, precum și unul dintre colegii care au făcut parte din echipa medicală, dr. Mihai Pîrva.
Pacientul este un cleric din Satu Mare, diagnosticat cu această afecțiune în urmă cu doi ani, timp în care a fost nevoit să se trateze în străinătate.
“Acest pacient a aflat de noi, a venit săptămâna trecută și i-am injectat toxină botulinică, iar acum este bine, are vocea bună, ceea ce, evident, îl ajută în a sluji, de a spune predici, de a cânta, în calitatea sa de preot ortodox.
A fost diagnosticat cu disfonie spasmodică în urmă cu doi ani, timp în care a urmat tratament cu injectare de toxină botulinică la Paris, iar fiecare dintre aceste injectări a costat, numai procedura, 1250 de euro, fără să mai aducem în discuție cheltuielile de deplasare și cazare, la Paris. Și, trebuie spus, este necesar ca pacientul să facă mai multe injectări, posibil toată viața”, a continuat medicul ialomițean.
În schimb, la SJU Slobozia, intervenția se face gratuit pentru pacient, fiind acoperită de Casa Națională de Sănătate.
“Ne mândrim că am reușit să contractăm cu Casa Națională de Sănătate acest serviciu, care se realizează printr-o internare de o zi, pacientul vine dimineață și pleacă la prânz acasă, astfel încât procedura să fie complet gratuită, bineînțeles, în baza unui bilet de trimitere”, a punctat dr.Marius Tudor Ionescu.
Medicul ialomițean are o bogată experiență în realizarea acestui tip de intervenție medicală, pe care a mai realizat-o la București, în cadrul unei unități medicale private, dar și Regatul Unit al Marii Britanii, unde a realizat câteva zeci de astfel de intervenții. Dr.Marius Tudor Ionescu a explicat și în ce constă intervenția.
“Injectarea se face sub anestezie locală, deci pacientul nu trebuie să fie adormit, cu injectarea cu un ac la nivelul gâtului, sub control fibroscopic. În tot timpul intervenției, pacientul are o cameră flexibilă, introdusă prin fosa nazală, prin nas, cameră care se află la nivelul gâtului, al faringelui, cameră prin intermediul căreia se poate urmări injectarea la nivelul corzii vocale”.
Incidența aceste afecțiuni este, conform unor studii efectuate în Statele Unite ale Americii, de zece pacienți la 10.000 de locuitori, însă pentru țara noastră nu există studii în acest sens. Cert este că, pentru acești pacienți, injectarea cu toxină botulinică reprezintă singura speranță de a avea o viață normală, acesta fiind un tratament pe care, până acum, îl puteau avea doar peste hotare.
“Acești pacienți nu sunt mulți, dar nu sunt nici puțini. Singurul tratament care ajută este această injectare de toxină botulinică, numele comercial al acestui produs este Botox, care induce un grad de paralizie la nivelul corzilor vocale, la nivelul unei componente a corzilor vocale, astfel încât aceste contracții aberante să nu se mai întâmple. După ceva timp, toxina botulinică se metabolizează și trebuie reinjectată, la un interval cuprins între trei luni și doi ani, depinde de pacient”, a mai spus dr.Marius Tudor Ionescu.
Realizarea acestei intervenții medicale, în premieră, reprezintă pentru unitatea medicală din Slobozia încă un pas dintr-o politică managerială ce își propune să transforme Spitalul Județean Slobozia într-un centru de excelență, care să atragă un număr cât mai mare de medici specialiști, cu competențe de înalt nivel.
“Pentru noi, este foarte importantă această curbă de învățare, faptul că încercăm să creăm un centru de excelență, ceea ce, pe mine ca manager, mă face să mă gândesc că noi, ca spital, devenim atractivi și din altă perspectivă, nu doar din această patologie, care poate fi categorisită ca fiind una de nișă.
Pe mine mă interesează foarte mult să marketăm Spitalul Județean Slobozia ca un centru de excelență, ceea ce înseamnă că medici din alte specialități vor lua cu seriozitate în calcul angajarea aici, relocarea sau, pur și simplu, încheierea unor contracte de servicii cu spitalul nostru”, a declarat, la rândul său, Liviu Patrichi, manager al Spitalului Județean de Urgență Slobozia.
“Țin să felicit echipa medicală pentru reușită. Este un pas mic, dar este parte a unui proces, care nu face decât să spună că ne dorim să ne dezvoltăm. Am început cu secția în care avem și resursă umană, pentru că oricâtă resursă materială am avea, echipamente și tehnologii, important este să avem această retenție a personalului medical înalt calificat, care să fie capabil să livreze acest tip de operații”, a mai spus managerul spitalului ialomițean.
Be the first to comment