În Fetești numărul de autovehicule a crescut rapid, iar infrastructura a rămas, în linii mari, aceeași. Administrația locală s-a confruntat cu o serie de probleme legate de gestionarea traficului și a lipsei locurilor de parcare, mai ales în zonele centrale. Se știe că în sectorul de mobilitate urbană, parcările joacă un rol important pentru creșterea calității vieții localnicilor, indiferent că vorbim de parcarea la serviciu, acasă, în centrul orașului sau la periferie. Primăria din Fetești caută să extindă cât poate numărul locurilor de parcare din municipiu, zilele acestea.
“Trebuie locuri de parcare pentru un municipiu ca Fetestiul pentru că suntem sufocați într-adevăr, de mașini. Pe fiecare zonă am căutat să adaptăm soluțiile constructive. De exemplu, aici am reușit să menținem și spațiul verde prin aceste dale ecologice și trotuarul și parcarea unde încap foarte multe mașini în spic. Aș fi fost mulțumit dacă realizam și mai multe locuri de parcare dar, cât de cât mulțumitor este că am făcut pe zona centrală locurile acestea. Trebuiesc realizate locuri de parcare” spune Sorin Gafițoi, primarul municipiului Fetești.
Nevoia locurilor de parcare din marile oraşe ale ţării nu poate fi ignorată de nicio autoritate publică sau administrație locală, iar amenajarea parcărilor este considerată întotdeauna responsabilitatea autorităţilor, mai ales în zonele de interes ridicat ale orașului. De la 300 de locuri de parcări, prin eforturi susținute, primăria din Fetești a ajuns la amenajarea a 700 de locuri și se îndreaptă către numărul de 900. Cum și de unde a găsit administrația locală suprafețele neceare? Primarul Sorin Gafițoi, explică:
“Asta am și căutat: o dată, banda de circulație este ocupată cu parcarea mașinilor în carosabil, pe prima bandă, iar prin realizarea acestor locuri de parcare avem și circulație pe două benzi, că așa e normal, că oricum sunt multe mașini și circulația e destul de intensă în zona centrală a municipiului. Realizarea trotuarului: l-am făcut cât a fost și cel dinainte, puțin mai redusa acesta de-acum, dar suficient pentru circulația pietonilor în zona respectivă”
Este nevoie de mai multe locuri de parcare în Fetești? Bineînțeles: este nevoie de parcări, de străzi pietruite, de mai multe străzi asfaltate. Există un calendar de etapă la Primăria Municipiului Fetești, iar echipa de acolo urmărește progresul lucrărilor și nevoile urbei. În plus, se uită și la bani: toate realizările parcărilor de până acum s-au făcut cu societatea Drumuri Municipale, care este a primăriei din Fetești. Deci cu bani de la bugetul local, cu firma primăriei. Bani din exterior au fost luați doar pentru semaforizarea intersecțiilor. Echipa de la primărie a depus un proiect la ADI Ialomița, iar proiectul a fost aprobat și a primit finanțare.
“Avem un semafor în zona Gării și un proiect de semaforizare a trei intersecții pe strada Călărași. Sunt semafoare care trebuiesc realizate musai și menționez că aș fi vrut să nu fac semaforizare, să fac sens giratoriu care era mai puțin costisitor, dar nu am putut realiza acest sistem de sens giratoriu deoarece acolo este un Drum Național, și e foarte greu de realizat un sens giratoriu cu proprietarul drumului” spune edilul din Fetești.
În paralel cu amenajarea locurilor de parcare, se lucrează și la refacerea trotuarelor în municipiu. Tot cu firma primariei.
“Avem zece oameni fix pe această lucrare, Tronsonul Călărași spre șoseaua Jandarmeriei și pașii urmați sunt: demolarea betoanelor existente iar apoi completarea stratului cu pământ de umplutură, strat de piatră și așezarea pavajului. O astfel de lucrare durează cam 14 zile” – Ioan Mircea Vasilian, SC Drumuri Municipale Fetești.
Be the first to comment