FOTO VIDEO Investiție de peste un milion de lei pentru viitorul comunității rurale. Biblioteca din comuna Cosâmbești, un vis aproape de realitate

Biblioteca din Cosâmbești. FOTO Adrian Boioglu

Într-o eră a digitalizării accelerate, în care apetitul pentru lectură pare să scadă, construcția unei biblioteci publice în comuna Cosâmbești, din județul Ialomița, poate părea, la prima impresie, o inițiativă neconvențională. Cu toate acestea, importanța existenței unei astfel de instituții depășește simplul acces la cărți și își asumă, mai degrabă, rolul de a revitaliza cultura și educația comunității rurale.

Bibliotecile moderne, așa cum va fi și cea de la Cosâmbești, nu mai reprezintă doar spații obscure și prăfuite de stocare a cărților, ci adevărate hub-uri culturale, spații comune cu multiple puncte de acces la educație și informație de care în special mediul rural are o nevoie acută.

„Acest obiectiv va fi destinat viitorului, va fi integrat în sistemul bibliotecilor din România și va avea funcțiunile date de acest sistem. În afară de fondul de carte și de cititul tradițional al unei cărți și de documentare, va exista o multitudine de activități de alt gen: proiecții de filme, activități culturale, cu toate categoriile de vârstă, dar în special cu tinerii”, a declarat primarul comunei Cosâmbești, Bogdan Popescu, pentru ILnews.

Potrivit edilului, suma pentru amenajarea bibliotecii publice ajunge undeva la aproape un milion și jumătate de lei, fonduri puse la dispoziție trei sferturi din bugetul local și un sfert susținere din partea Consiliului Județean Ialomița.

„Acest obiectiv întrunește două funcționalități – mai spune primarul –  odată biblioteca comunală și un spațiu special pentru arhiva comunei, deoarece acum funcționăm, provizoriu, într-un spațiu neamenajat, cam de 15 ani”.

În mediul rural, accesul la resurse educaționale și culturale este adesea limitat. În acest context,  biblioteca publică din Cosâmbești își propune să ofere acces gratuit la cărți, reviste, ziare și alte materiale educaționale multimedia care nu sunt ușor de găsit în aceste comunități. Copiii și tinerii vor beneficia de un loc de studiu care să le dea acces la resurse pentru pregătirea lor școlară, în timp ce adulții vor avea posibilitatea să-și reînprospăteze cunoștințele generale sau profesionale. Iar dacă totul decurge conform planificării autorităților locale, biblioteca de vizavi de Primăria din Cosâmbești ar putea începe să fie amenajată cu ultimele retușuri chiar din primele luni ale anului următor.

„Sperăm să fie gata undeva în luna noiembrie, dat fiind și ritmul lucrărilor. Dar până la recepție mai avem de parcurs efectuarea branșamentului electric, deci depindem de compania de electricitate. Este o ultimă provocare, care va dura, estimăm noi, un pic mai mult și abia după această etapă vom efectua recepția la terminarea lucrărilor și vom declara proiectul încheiat”, a precizat primarul Bogdan Popescu.

Inegalitățile educaționale dintre mediul urban și mediul rural rămân o provocare reală, chiar și în 2024, iar prin această investiție autoritățile publice locale din Cosâmbești, cu susținerea Consiliului Județean Ialomița, caută să contribuie exact la reducerea acestor discrepanțe.

„Nu știu dacă ne-a lăudat cineva, dar părerile nu sunt contra și e foarte bine. Îl vor aprecia când va fi pus în funcțiune și va intra în circuitul național și internațional, grație rețelelor de social media”, a încheiat prin a spune primarul.

Viitoarea bibliotecă din Cosâmbești va organiza cluburi de lectură, evenimente culturale și ateliere educative pentru copii. Făcând parte din circuitul național al bibliotecilor, spațiul nou amenajat va putea susține inclusiv cursuri de utilizare a calculatorului și va oferi acces la resurse virtuale pentru dezvoltarea personală și profesională a utilizatorilor. În plus, instituția va munci pentru a combate analfabetismul funcțional, fenomen larg răspândit, prin atragerea de programe de educare și dezvoltare a competențelor de bază pentru discernerea informațiilor esențiale.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*