Proiecte de importanță vitală pentru comunitate se află în implementare de către administrația publică din comuna ialomițeană Scânteia. Primărița Georgeta Ilie a înțeles că prin accesarea fondurilor europene și guvernamentale, o comună mică, precum Scânteia, are o șansă de a se dezvolta și de a oferi locuitorilor săi condiții civilizate de trai. Mai mult, Georgeta Ilie mărturisește că dorința sa cea mai mare este de a-i readuce acasă pe tinerii care au plecat în lume, în căutarea unei vieți mai bune.
„Îmi doresc să creăm cât mai multe facilități în comună, astfel încât tinerii plecați să-și dorească să se întoarcă în comună, la părinți, la bunici. Este visul meu de a face cât mai multe lucruri bune pentru comuna noastră, astfel încât acești tineri să revină în țară, să revină acasă”, a declarat, pentru ILnews, cea care se află din anul 2012 în fruntea administrației locale.
În privința proiectelor pe care Primăria comunei Scânteia le are în vedere, lucrurile sunt cât se poate de simple.
„Proiectele le vânăm, cum apar, cum ne aplecăm atenția asupra lor și încercăm să le accesăm. În momentul de față chiar avem în derulare realizarea unui drum de exploatare, care unește drumul județean de cel național, un drum de șase kilometri, care deservește 1000 de hectare, unde urmează să începem procedurile de achiziție. Este ceva deosebit de util pentru agricultori. Îmi doresc foarte mult să venim în sprijinul lor, pentru că noi suntem o zonă agricolă, noi din această activitate trăim. Fermierii sunt alături de mine, dar și eu sunt alături de ei și le răspund la orice problemă, îmi doresc să-i ajut, pentru că de aici vine pâinea noastră cea de toate zilele”, explică primărița.
Demarat în anul 2017, dar întârziat de contestații, proiectul de realizare a rețelei de canalizare menajeră și a stației de epurare (un proiect cu finanțare PNDL) este realizat în proporție de 70 la sută și urmează a fi finalizat.
„Proiectul de realizare a canalizării îl avem din 2017, din fericire suntem cu la un procent de 70 la sută și, cu siguranță, se va finaliza. Am început lucrările în primăvară și sperăm să le ducem la bun sfârșit și să fie încheiată lucrarea până la finalul anului 2022, la data termenului de finalizare. Proiectul acoperă toată comuna. Avem două sate, Scânteia și Iazu, nu s-ar fi putut unul fără celălalt, pentru că ambele localități fac parte din comuna Scânteia, fiind firesc și corect ca ele să fie tratate egal. Vor beneficia în urma acestui proiect în jur de 1600 de gospodării”, a punctat Georgeta Ilie.
Un alt proiect ambițios, care ar urma să crească substanțial gradul de confort al locuitorilor din cele două sate componente ale comunei, Scânteia și Iazu, este cel de racordare la rețeaua de alimentare cu gaze naturale. Un proiect pentru accesarea căruia administrația publică din comuna Scânteia a primit sprijinul necondiționat al conducerii Consiliului Județean Ialomița.
„Un proiect la care doamna primar ține foarte mult este cel al sistemului inteligent de gaze, dar oamenii trebuie să înțeleagă că aceste lucruri se fac pas cu pas. Banii există, important este să găsim societăți comerciale care să vină să lucreze în comuna Scânteia”, a declarat, la rândul său, președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel.
Noul proiect urmează a fi finanțat prin intermediul Programului naţional de investiţii “Anghel Saligny”, aceiași sursă de finanțare urmând a fi accesată și pentru programul de asfaltare a străzilor din comună. Acesta din urmă va fi demarat, evident, după încheierea lucrărilor la rețeaua de canalizare.
„La sfârșitul lunii viitoare, doamna primar va semna și contractul pentru asfaltare, prin Programul naţional de investiţii “Anghel Saligny”. O altă veste bună, mai ales pentru agricultori, este că la toamnă vom scoate la licitație DJ 213, drumul care face legătura cu Gheorghe Lazăr, care vine de la Mărculești, până în drumul european”, a mai spus Marian Pavel.
Recent, Primăria Scânteia a inaugurat noul sediu administrativ, o investiție demarată în anul 2017, în valoare totală de 2,4 milioane lei.
Be the first to comment