Trecerea la nivel cu calea ferată de la Drajna este de mult ori un calvar pentru mii de șoferi din Ialomița, dar și din județele vecine. Și asta pentru că de foarte multe ori în acest loc de formează cozi pe kilometri întregi. Infrastructura învechită și intersectarea cu ruta feroviară care leagă Bucureștiul de Constanța sunt motivele pentru care traficul din zonă este într-un punct nevralgic.
Pasajul de la Drajna, aflat în construcție de la finalul lui 2021, este soluția care poate ușura circulația în zonă. Obiectivul este aproape de final, iar constructorul se așteaptă să îl redea circulației chiar din această lună. Pentru autoritățile publice județene este un pas uriaș pentru a ușura circulația.
“Este un lucru pe care l-am așteptat de foarte mulți ani. N-aș putea spune că e tardiv, este foarte bine că se întâmplă. Am spus-o și mai devreme, timpul înseamnă bani, înseamnă bani pentru fiecare societate comercială care este din Ialomița și înseamnă bani pentru Consiliul Județean. Îmi doresc o dezvoltare în sensul ăsta, ca tot mai multe firme să activeze în Ialomița, Călărași, Brăila și Galați pentru a ajunge la un moment dat să ne autofinanțăm și marile proiecte de investiții să le facem din sursele noastre bugetare.” a declarat președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel.
Pavel a participat alături de ministrul Sorin Grindeanu la inspectarea pasajului de la Drajna a cărui execuție a ajuns la 94%. Și asta după un interval de lucru de 15 luni de la momentul ordinului de începere a lucrărilor.
“În 2017, îmi aduc aminte, că s-a dat prima finanțare pe acest obiectiv. Noi am semnat ordinul de începere a lucrările pe 14 decembrie 2021, deci la două săptămâni după ce fost votat acest Guvern. Nu am să fac reproșuri constructorului. Termenul de finalizare e la sfârșit de iunie, deci e înainte de termen. Dacă se ține de ce am vorbit mai devreme și nu am motive să nu îl cred, în cursul acestei luni (n.r. mai) se va da drumul circulației.” a spus ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Ideea pasajului de la Drajna, ca ruta alternativă pentru DN21 în zona trecerii la nivel cu calee ferată este de acum aproape 6 ani.
“În 2017 am generat acest proiect împreună și cu colegii din Călărași și am reușit să facem acest demers pentru că acest pasaj să prindă contur. Vreau să îl felicit pe domnul ministru Grindeanu pentru modul profesionist în care a reușit să monitorizeze și supravegheze implementarea acestor lucrări împreună cu echipa de la Ministerul Transporturilor pentru că 6 ani poate că sunt mulți, poiate sunt puțini, dar sunt ani în care am făcut demersuri pentru ca acest proiect să fie finalizat.” a menționat la rândul său deputatul PSD Ialomița, Ștefan Mușoiu, prezent de asemenea la vizita în teren.
Atât Sorin Grindeanu cât și Marian Pavel au menționat că odată ce pasajul de la Drajna va fi dat în folosință miza este de a evita crearea de ambuteiaje mai spre nord, chiar în orașul Slobozia. Pentru acest lucru reprezentanții Guvernului spun că este vitală crearea centurii ocolitoare a orașului reședință de județ. Până la deschiderea circulației pe pasaj mai sunt însă câteva lucrări care trebuie finalizate de la montarea stâlpilor de iluminat, așternerea stratului de uzură și montarea indicatoarelor rutiere și a parapetelor de protecție.
“Facem tot posibilul să îi dăm drumul la finalul lunii mai. Contractual stăm foarte bine, sincer să vă spun eram îndreptățiți să cerem și extensii de timp, dar nu le-am cerut întrucât am fost întru totul siguri că vom termina la timp și o vom face. Pasajul are o lungime de 300 de metri liniari și e proiectat să reziste 120 de ani.” a spus Alexandru Stanciu, șeful de șantier al constructorului.
Pasajul de la Drajna face parte din Drumul Transregio Brăila-Călărași, șoseaua de la Dunăre la Dunăre, după cum o numesc cei de la Ministerul Transporturilor. Proiectul este unul de amploare și este momentan în faza studiulului de fezabilitate. Obiectivul va fi realizat în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitare pentru Infrastructură de Transport de Interes Strategic în Zona de Est și Sud, respectiv Galați, Brăila, Călărași și Ialomița. Este cea mai mare astfel de Asociație din țară pentru lucrări de intrastructură mare.
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment