Un focar de coronavirus a fost constatat în secția Medicină Internă a Spitalului Județean de Urgentă Slobozia după ce, în perioada 18 – 29 ianuarie, au fost confirmați pozitivi un număr de 23 de pacienți și zece cadre medicale.
Potrivit reprezentanților unității medicale, la constatarea apariției simptomelor specifice în rândul pacienților s-a procedat la testarea tuturor pacienților de pe secție și a personalului medical, conform procedurilor în vigoare. Anchetele epidemiologice declanșate cu această ocazie nu au putut indica cu precizie un prim caz – pacientul zero, sau declanșarea focarului având drept cauză personalul angajat.
Din totalul de 23 de pacienți pozitivi, o parte a fost transferată pe secția Terapie Intensivă – extindere COVID a Spitalului Județean de Urgență Slobozia, iar restul la Spitalul „Anghel Saligny” din Fetești (suport COVID), Spitalul Orășenesc Țăndărei (suport COVID) și Spitalul din Medgidia.
Cât despre pacienții asimptomatici, pozitivi SARS-CoV-2, aceștia au fost externați la domiciliu, urmând sa rămână în izolare pentru o perioadă de 14 zile, cu monitorizarea stării de sănătate de către medicul de familie. La data de 29 ianuarie, doi pacienți erau izolați pe secție, urmând a fi transferați către unități sanitare suport COVID.
Dintre cele 10 cadre medicale infectate cu SARS-CoV-2, două au fost confirmate pozitiv cu forme ușoare de boală și nu au necesitat spitalizare, iar opt sunt asimptomatice. Reluarea activității cadrelor medicale din secție se va face după perioada de 14 zile, cu repetarea testelor pentru determinarea SARS-CoV-2.
Ca urmare a recomandărilor făcute în Planul de măsuri pentru limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2, în secția Medicină Internă au fost limitate internările pentru o perioadă de 14 zile, cu excepția urgențelor. Pacienții care erau internați în secție și ale căror rezultate la testarea pentru SARS-CoV-2 au fost negative, dar nu au putut fi externați din cauza stării de sănătate, au rămas sub supraveghere, în saloane separate, până la repetarea testelor și ameliorarea stării de sănătate. S-a efectuat curățenia și dezinfectarea curentă etapizată a spațiilor secției – saloane, rezerve, spații de depozitare, anexe sanitare etc, operațiuni urmate de dezinfecția terminală.
„Unitatea noastră a reacționat prompt, demonstrând capacitatea de reorganizare către alte spații, reducerea capacității și a internărilor strict la cele urgente, detașarea personalului de pe alte secții pentru a asigura continuitatea activității. Anticipăm redeschiderea secției Medicină Internă la capacitatea normală în context pandemic în decursul săptămânii curente. Subliniem faptul că suntem într-o fază a pandemiei în care focarele izolate reapar, cauzate de breșe independente de calitatea actului medical. Astfel, pacienți sau personal infectat COVID-19 se pot prezenta în perioada de incubație în care infecția nu poate fi detectată sau poate trece de măsurile de triaj, pot infecta personalul care să răspândească mai departe în comunitate. Este un context în care să insistăm din nou asupra măsurilor de protecţie și a vaccinării”, spune purtătorul de cuvânt al spitalului, Tudor Ionescu.
El precizează că la aceasta dată, dintr-un număr de 426 de salariați care și-au exprimat opțiunea pentru vaccinarea împotriva COVID-19, un număr de 410 au fost vaccinați în etapa I, ceea ce reprezintă 96 de procente. Din totalul de 850 de salariați, doar 11 – inclusiv angajații secției Medicină Internă, sunt în supraveghere la domiciliu, având infecție confirmată COVID-19, urmând a-și relua activitatea începând cu data de 10 februarie.
Be the first to comment