DSVSA Ialomița, atenționare pentru crescătorii de ovine și caprine după confirmarea primului focar de variolă ovină și caprină în Bulgaria

DSVSA Ialomița

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița atenționează crescătorii de ovine și caprine de pe raza județului cu privire la contextul epidemiologic european privind confirmarea primului focar de variolă ovină și caprină, pe teritoriul Bulgariei, în localitatea Straldzha, regiunea Yambol.

Variola ovină și caprină este o boală extrem de contagioasă, care afectează în principal ovinele, provocând leziuni cutanate, febră și, în cazurile severe, pierderi economice semnificative.

Boala nu reprezintă risc pentru sănătatea umană, dar are impact negativ asupra sectorului zootehnic.

Focare de variola ovină și caprină au mai fost raportate recent în Turcia, Spania (2023), Grecia și Bulgaria.

Simptomele variolei ovine și caprine includ:

Leziuni cutanate: acesta este semnul distinctiv al bolii. La animalele infectate apar inițial mici pete roșii pe piele, care evoluează în papule (bășici solide) și apoi în vezicule (bășici cu lichid). Aceste leziuni se pot dezvolta ulterior în pustule și cruste. Leziunile cutanate apar de obicei pe cap (în special în jurul botului, nasului și urechilor, pleoapelor);

Febră: animalele infectate dezvoltă de obicei febră ridicată (40 – 42°C) în primele 1 – 3 zile de la infectare;

Scăderea apetitului;

Depresie și letargie, stare general proastă, apatie, lipsă de energie;

Lacrimație excesivă și secreții nazale: la multe animale infectate se observă secreții oculare și nazale; în cazuri severe aceste secreții pot deveni purulente;

Inflamația ganglionilor limfatici;

Leziuni la nivelul mucoaselor: în cazuri grave pot apărea leziuni pe mucoasele bucale, nazale și oculare, care pot cauza dificultăți de respirație sau probleme de alimentație.

Durata bolii

În majoritatea cazurilor boala durează 3-4 săptămâni, dar animalele pot rămâne slăbite și eliminatoare de virus o perioadă mai lungă de timp.

Mortalitatea poate varia în funcție de gravitatea focarului și de starea generală de sănătate a efectivului de ovine.

Perioada de incubație este de obicei de 1 – 2 săptămâni, dar poate fi și mai scurtă, de 2 – 4 zile.

Transmiterea bolii

Varioală ovină și caprină se transmite prin contact direct între animale infectate și cele sănătoase și prin contact indirect cu lichidul din conținutul veziculelor, pustulelor și prin inhalarea prafului din crustele descuamate.

Virusul poate fi răspândit și prin: secreții nazale, oculare și orale, leziuni cutanate rupte, păr, lână, obiecte contaminate, apă (furaje, echipamente), insecte care mușcă.

Mediul poate rămâne contaminat pentru o perioadă lungă de timp, astfel încât măsurile de igienă și biosecuritate sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii bolii, virusul fiind foarte rezistent la uscăciune.

Recomandări pentru crescătorii de ovine și caprine:

orice intenție de achiziție animale va fi notificată D.S.V.S.A. Ialomița (medic veterinar oficial, medic veterinar concesionar) care vor stabili condițiile în care se pot efectua astfel de operațiuni;

evitarea tranzitării zonelor de restricții, indiferent de scop, pentru a evita orice risc de introducere a bolii pe teritoriul României;

aplicarea de măsuri stricte de biosecuritate în exploatațiile cu ovine și caprine, inclusiv controlul accesului personelor și al autovehiculelor;

notificarea imediată a medicului veterinar în cazul observării semnelor clinice suspecte (erupții cutanate, febră, stare generală proastă);

respectarea cu strictețe a legislației în vigoare, a recomandărilor și măsurilor dispuse de autoritățile veterinare.

Boala nu afectează omul, dar produce pagube economice importante, iar fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, apariția unor focare de boală pe teritoriul județului este foarte greu de prevenit.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*