DSVSA Ialomița anunță măsuri suplimentare pentru controlul și eradicarea pestei micilor rumegătoare

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița atenționează crescătorii de ovine și caprine de pe raza județului cu privire la stabilirea unor măsuri suplimentare pentru controlul și eradicarea pestei micilor rumegătoare, reglementate prin Ordinul nr. 155/143/347/2024, emis de A.N.S.V.S.A., M.A.I. și M.A.D.R..

Astfel, în conformitate cu prevederile actului legislativ menționat:

toate mișcările de rumegătoare mici de pe teritoriul României sunt suspendate;

prin excepție, la solicitarea scrisă a proprietarului animalelor, D.S.V.S.A. județeană, competentă teritorial, poate permite mișcarea rumegătoarelor mici în următoarele situații:

din exploatații către abator;

din exploatații către centre de colectare;

din centre de colectare către abator sau port;

din exploatație temporară către exploatație de origine, cu condiția carantinării la destinație, pentru cel puțin 30 de zile de la intrarea ultimului animal.

toate transporturile de rumegătoare mici premise în conformitate cu prevederile sus menționate, suplimentar documentelor de mișcare impuse de legislația sanitar-veterinară, trebuie să fie însoțite de acordul scris al D.S.V.S.A. competentă teritorial de la locul de plecare al animalelor.

Odată cu intrarea în vigoare a actului legislativ menționat au fost intensificate acțiunile de patrulare, în scopul depistării/verificării transporturilor de animale vii.

În data de 21.09.2024, reprezentanții M.A.I. au notificat D.S.V.S.A. Ialomița cu privire la identificarea în trafic a unui mijloc de transport ovine, pentru care existau suspiciuni că nu deține toate documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară.

Medicul veterinar oficial de la C.S.V.S.A.O. Țăndărei s-a deplasat imediat la locația indicată constatând că există neconcordanțe între documentele însoțitoare și animalele transportate (transportul conținea și animale neidentificate, nu deținea acordul scris al D.S.V.S.A. de origine și exista neconcordanță între numărul de animale înscris în documentul de achiziție și documentul de mișcare).

Urmare a celor constatate au dispuse următoarele măsuri:

sancționarea contravențională, cu amendă în valoare de 3000 lei, a transportatorului pentru achiziție de animale fără documentele sanitare veterinare prevăzute de legislația în vigoare;

stabilirea descărcării animalelor în exploatația de destinație finală, înscrisă în documentele prezentate, cu notificarea prealabilă a D.S.V.S.A. Constanța;

în urma verificării la destinație a transportului menționat, consilierii D.S.V.S.A. Constanța au constatat că există neconformități din punct de vedere al identității și identificării animalelor, dispunându-se măsura carantinării animalelor pentru o perioadă de 30 de zile.

Boala nu afectează omul, dar produce pagube economice importante, iar fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, apariția unor focare de boală pe teritoriul județului este foarte greu de prevenit.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*