DSVSA Ialomița anunță mai multe măsuri pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale

DSVSA Ialomița

Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomița informează consumatorii de pe raza județului cu privire la faptul că în scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale când, în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală crește, va dispune măsuri specifice, organizatorice, precum și intensificarea controalelor sanitare veterinare.

La nivelul D.S.V.S.A. Ialomița, C.S.V.S.A.O. Slobozia, Fetești, Țăndărei și Urziceni, în perioada 19.03.2025 – 19.04.2025, va fi asigurată permanența,  inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, fiind afișat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorul poate sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

În perioada 19.03.2025 – 19.04.2025 vor fi dispuse măsuri privind intensificarea controalelor sanitare veterinare târguri, piețe agroalimentare, abatoare, unități de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, în unitățile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică, pizzerii, cantine, unități tip cattering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie / patiserie, pensiuni turistice, unități de tip hipermarket / supermarket, magazine alimentare, etc).

„Acțiunile de control vor avea ca obiectiv  verificarea  respectării legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind  condițiile de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de miel, peștele și produsele din pește, ouăle, precum și alte produse de origine animală și non animală specifice acestor sărbători.

Cunoscut fiind faptul că în mod tradițional  cu ocazia sărbătorii de Bunavestire se consumă pește și produse din pește Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița  recomandă cetăţenilor să evite achiziționarea acestor produse din surse neautorizate ce nu pot oferi garanții cu privire la proveniență, perioada de capturare sau condițiile de manipulare și depozitare.

Ținând cont de gradul mare de perisabilitate dar și de particularitățile impuse de legislație pentru comercializarea acestor produse facem cunoscute câteva din obligațiile ce revin unitaților de comercializare:

– peștele proaspăt trebuie depozitat și expus la o temperatură apropiată de cea de topire a gheții;

– produsele congelate este necesar să fie menținute la o temperatură omogenă de -18°C, fiind tolerate scurte fluctuații înspre limita superioară de cel mult 3°C;

– dacă produsele comercializate au fost decongelate și expuse pe gheață, pe eticheta aplicată acestor produse trebuie să se indice în mod clar că ” produsele expuse au fost decongelate sau au fost obținute din produse decongelate “;

– în cazul produselor pescărești vii acestea trebuie să prezinte semne de viabilitate, fiind interzisă comercializarea peștilor care au murit în bazin sau care se găsesc în stare de agonie;

– este interzisă comercializarea exemplarelor care prezintă scurgeri sangvinolente, rupturi ale abdomenului, plăgi necicatrizate pe suprafete mari” – DSVSA Ialomița.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*