
Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomița informează consumatorii de pe raza județului cu privire la faptul că în scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale când, în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală crește, va dispune măsuri specifice, organizatorice, precum și intensificarea controalelor sanitare veterinare.
La nivelul D.S.V.S.A. Ialomița, C.S.V.S.A.O. Slobozia, Fetești, Țăndărei și Urziceni, în perioada 19.03.2025 – 19.04.2025, va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, fiind afișat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorul poate sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.
În perioada 19.03.2025 – 19.04.2025 vor fi dispuse măsuri privind intensificarea controalelor sanitare veterinare târguri, piețe agroalimentare, abatoare, unități de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, în unitățile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică, pizzerii, cantine, unități tip cattering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie / patiserie, pensiuni turistice, unități de tip hipermarket / supermarket, magazine alimentare, etc).
„Acțiunile de control vor avea ca obiectiv verificarea respectării legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind condițiile de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de miel, peștele și produsele din pește, ouăle, precum și alte produse de origine animală și non animală specifice acestor sărbători.
Cunoscut fiind faptul că în mod tradițional cu ocazia sărbătorii de Bunavestire se consumă pește și produse din pește Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița recomandă cetăţenilor să evite achiziționarea acestor produse din surse neautorizate ce nu pot oferi garanții cu privire la proveniență, perioada de capturare sau condițiile de manipulare și depozitare.
Ținând cont de gradul mare de perisabilitate dar și de particularitățile impuse de legislație pentru comercializarea acestor produse facem cunoscute câteva din obligațiile ce revin unitaților de comercializare:
– peștele proaspăt trebuie depozitat și expus la o temperatură apropiată de cea de topire a gheții;
– produsele congelate este necesar să fie menținute la o temperatură omogenă de -18°C, fiind tolerate scurte fluctuații înspre limita superioară de cel mult 3°C;
– dacă produsele comercializate au fost decongelate și expuse pe gheață, pe eticheta aplicată acestor produse trebuie să se indice în mod clar că ” produsele expuse au fost decongelate sau au fost obținute din produse decongelate “;
– în cazul produselor pescărești vii acestea trebuie să prezinte semne de viabilitate, fiind interzisă comercializarea peștilor care au murit în bazin sau care se găsesc în stare de agonie;
– este interzisă comercializarea exemplarelor care prezintă scurgeri sangvinolente, rupturi ale abdomenului, plăgi necicatrizate pe suprafete mari” – DSVSA Ialomița.
Be the first to comment