Echipe de inspectori din cadrul DSVSA Ialomița au efectuat, în perioada 28 martie – 24 aprilie, controale oficiale privind modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare. Au fost verificate astfel 152 de obiective din sectorul alimentar – carmangerii, măcelării, pescării, unități de alimentație publică de tip pizzerii, cantine, unități de catering, restaurante care livrează hrană preparată consumatorilor finali în sistem de livrare la comandă, cofetării, patiserii, hipermarketuri/supermarketuri, depozite alimentare, piețe agroalimentare, centre prelucrare lapte, integrate în cadrul exploatației.
Dintre neconformitățile constatate și sancționate, pot fi menționate următoarele:
- desfășurarea activităților în spații/unități neînregistrate sanitar veterinar;
- nerespectarea regulilor de siguranță alimentară și a bunelor practici de igienă și producție;
- deficiențe referitoare la demonstrarea trasabilității produselor alimentare;
- etichetare necorespunzătoare;
- lipsa implementării corespunzătoare a programului de autocontrol;
- lipsa monitorizării temperaturii în depozit;
- utilizarea unor mijloace de transport neautorizate pentru transportul alimentelor;
- deficiențe privind elaborarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP.
Deficiențele constatate în urma controalelor efectuate de către inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița, au fost sancționate prin:
- aplicarea a 38 de sancțiuni contravenționale, care au însumat 255.900 de lei;
- emiterea a două ordonanțe privind suspendarea temporară a activității și o ordonanță de interzicere a activității .
De asemenea, au fost aplicate măsuri de reținere oficială și au fost dirijate către unități de neutralizare, o cantitate de 213,6 de kg de produse alimentare, care nu respectau normele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor.
Be the first to comment