Bogdan Popescu, primarul comunei Cosâmbești, a depus joi, 31 octombrie, jurământul de învestire pentru al șaptelea mandat la conducerea localității ialomițene. Ceremonia a avut loc la sediul primăriei, în prezența juristului Prefecturii Ialomița, odată cu ședința de constituire a noului Consiliu Local.
„Echipa de consilieri eu aș vrea să fie în totalitate a comunității, nu a mea și să dea curs proiectelor, în primul rând, și să nu lase emoțiile personale să influențeze deciziile politice și administrative. Conform legislației, s-a depus jurământul, acum toată lumea trebuie să lucreze pentru comunitate, iar munca trebuei să conducă la dezvoltare”, le transmite edilul reconfirmat în funcție, consilierilor din mandatul 2024 – 2028.
După mai bine de 25 de ani petrecuți în Primăria Cosâmbești, primarul Bogdan Popescu afirmă că nu a ținut niciodată cont de cine l-a votat și cine nu și a aplicat mereu politica imparțialității, lucru pe care susține că îl va face și de acum înainte. Natura funcției pe care o ocupă, crede Popescu, impune obiectivitate și responsabilitate față de absolut toți cetățenii.
Dând timpul înapoi, cu 24 de ani în urmă, actualul edil își aduce aminte de greutățile primului mandat și de teama pe care o avea să își asume semnarea unor documente importante. Două decenii mai târziu, experiența își spune cuvântul, afirmă primarul, mândru de realizările înfăptuite.
O agendă stufoasă de dus la îndeplinit
La debutul celui de-al șaptelea mandat în fruntea administrației publice locale a comunei Cosâmbești, social-democratul Bogdan Popescu afirmă că prioritatea zero o constituie finalizarea proiectelor deja aflate în derulare. Popescu mărturisește că are și idei noi pe care să le pună în practică până în 2028, dar încă nu a reușit, alături de echipa sa, să identifice sursele de finanțare necesare.
Ca atare, în comuna Cosâmbești, continuă, în această toamnă, procedurile pentru asfaltarea drumurilor de exploatare, proiect accesat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
„În acest moment, ne aflăm în etapa de elaborare a documentației în vederea achiziționării serviciilor de proiectare tehnică. Documentația urmează să o avizăm la AFIR, iar după ce obținem toate semnăturile, putem începe achiziționarea respectivelor servicii. Urmează apoi elaborarea proiectului tehnic, avizarea documentației pentru executarea lucrărilor, iar ultima etapă este achiziționarea lucrărilor. Ne aflăm, așadar, în perioada de implementare a proiectului. Contractul a fost semnat pe 9 iulie”, explică primarul.
Bogdan Popescu mai punctează faptul că trenarea procedurilor de implementare nu poate fi imputată Primăriei, ci mai degrabă colaboratorilor care, pe timpul verii pun întreaga activitate pe pauză și pleacă în concedii.
„Am cam pierdut câteva zile bune din contract, chiar dacă încă suntem în graficul optim, dar pentru mine orice zi este prețioasă, întrucât dacă facem ceva, reprezintă un câștig pentru comunitate”, consideră Popescu.
Hățișul absurd al birocrației încetinește proiectele importante
Edilul a mai declarat, pentru ILnews, că miercuri, pe 30 octombrie, a participat la ședința Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Lunca Ialomiței”, unde tema de discuție a fost implementarea proiectului de aducțiune a gazelor naturale în cele șase localități asociate: Cosâmbești, Mărculești, Bucu, Gheorghe Lazăr, Scânteia și Valea Ciorii.
„Am făcut un bilanț, să vedem în ce punct ne aflăm. Avem de lucru cu obținerea avizelor, care sunt deosebit de greu de obținut. Cele mai importante se referă la avizul de la CNAIR, deci de la Drumuri Naționale. Avem în total, dacă nu mă înșel, vreo 19 avize. Dar vom obține câteva, cele esențiale, urmând ca până la emiterea ordinului de începere să le obținem în totalitate. Deci, ca să putem merge mai departe, avem trei condiții de bază: să avem proiectarea tehnică gata, obținerea autorizației de construire – pentru care sunt necesare aceste avize – și să concesionăm serviciul de distribuție a gazelor”, a detaliat primarul.
Șeful administrației publice locale din Cosâmbești recunoaște că se aștepta să întâmpine o serie de dificultăți când vine vorba de racordare a localității la rețeaua de gaze naturale. Nu anticipa însă că partea de concesionare va fi cea mai problematică.
„Este dificil de găsit un concesionar, întrucât că noi trebuie să concesionăm un serviciu virtual, pentru că nu e realizat și este o condiție obligatorie la încheierea contractului de finanțare prin Programul Național de Investiții «Anghel Saligny», la care noi am aplicat și suntem eligibili în vederea semnării contractului de obținere a fondurilor. Odată semnat contractul de finanțare, putem merge către începerea lucrărilor de execuție”, a mai explicat edilul, care spera ca totuși, până la finele lui 2024, să semneze contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării.
Cosâmbești nu este însă singura comunitate rurală care se confruntă cu această problemă, în județul Ialomița. Potrivit primarului Bogdan Popescu, localitățile mici nu sunt atractive pentru concesionari, din lipsa predictibilității numărului de abonați care se vor racorda efectiv la rețeaua de gaze naturală, odată finalizat proiectul.
Practic, acest proiect reprezintă și cea mai mare provocare din noul mandat asumat de Bogdan Popescu, mai ales având în vedere că Programul Național de Investiții «Anghel Saligny» se apropie de sfârșit și, deocamdată, nu se prefigurează alt sistem de finanțare care să îi ia locul.
Unda de speranță
O veste bună vine dintr-unul dintre cele mai frumoase locuri publice din Cosâmbești și anume biblioteca. Lucrările pentru amenajarea spațiului care va găzdui, printre altele, și arhiva Primăriei s-au încheiat. Imobilul așteaptă să fie conectat la rețeaua de energie electrică, iar ulterior poate fi amenajat și dat în folosință.
„Avem toate taxele achitate, pentru că branșamentul se face pe bază de plată anticipată. Din iulie am achitat toate tarifele necesare, dar suntem încă pe lista de așteptare a celor de la PPC, care nici până acum nu au venit să înceapă lucrările. Restul, tot ce a depins de noi, le-am executat, ca să putem face recepția lucrărilor și punerea în funcțiune”, spune primarul.
În grafic sunt și lucrările de reabilitare a celor două școli din comună. Școala de la Cosâmbești este aproape gata, dezvăluie edilul. Au fost făcute branșamentul la rețeaua electrică, s-au montat pompele de căldură, s-a finalizat exteriorul, doar pardoselile mai sunt de finisat. La Gimbășani, imobilul în care funcționează școala este la stadiul de asamblare a finisajelor interioare. Acolo însă, recunoaște primarul, va fi ceva mai mult de lucru, stadiul de degradare al clădirii fiind mai complex decât la Cosâmbești. Cel mai probabil, școala din Gimbășani va fi gata abia la anul, estimează Bogdan Popescu, din discuțiile purtate cu constructorul.
„Mai ales că acolo mai sunt și plăți de făcut, contribuția de la bugetul local, în special și deocamdată nu avem sumele în integralitate și nu știm ce lucrări suplimentare vor mai apărea”, a mai recunoscut primarul.
Social-democratul ialomițean Bogdan Popescu este optimist și în ceea ce privește proiectul de eficientizare energetică a sistemului de iluminat public, pentru care a obținut undă verde pentru finanțare încă din 2022. Acum, administrația publică locală, după ce a parcurs toată etapa anevoioasă a obținerii de avize, poate, în sfârșit, să dea drumul lucrărilor. Investiția este finanțată de Agenția pentru Fondul de Mediu, iar durata de implementare a proiectului este de șase luni.
Cea mai provocatoare latură a tuturor proiectelor enumerate de Popescu este cea care privește necesitatea cofinanțărilor de la bugetul local sau plata facturilor tot din visteria Primăriei, cu decontare ulterioară de la stat.
„Proiectele, din fericire, sunt o certitudine. Emoțiile vin doar din faptul că depindem de sumele locale”, recunoaște primarul.
Din acest punct de vedere, Bogdan Popescu speră ca 2025 să nu fie un an postelectoral dificil din perspectivă financiară. Creșterile taxelor și ale tarifelor, la nivel de țară, ar pune și mai mult în dificultate administrația pe care o conduce.
Be the first to comment