AJFP Ialomița informează despre noua modificare la procedură de amnistie fiscală

AJFP Ialomița.

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița aduce la cunoștința contribuabililor interesați, că Ordinul ministrului finanțelor nr. 6438/2024 pentru modificarea și completarea Procedurii de anulare a unor obligații bugetare, aprobată prin Ordinul ministrului finanțelor nr. 5.521/2024 aduce o  nouă modificare procedură amnistie, astfel:
– În situația în care obligațiile bugetare sunt stabilite prin decizii de impunere emise ca urmare a unei inspecții fiscale aflate în derulare la data de 6 septembrie 2024, debitorul poate achita aceste obligații utilizând numărul de evidență a plăţii.
– În cazul în care, la data eliberării certificatului de atestare fiscală, procentul de anulare a obligaţiilor bugetare principale restante la data de 31 august 2024 era de 50%, iar ulterior, până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, se stabilesc noi obligații fiscale principale și/sau se primesc noi titluri executorii transmise spre recuperare organelor fiscale, care modifică procentul de anulare la 25%, pentru acordarea anulării unor obligații bugetare potrivit art. XVI din ordonanţa de urgenţă, debitorii trebuie să achite 75% din noul cuantum total al obligațiile bugetare principale.
– Eventualele sume care au stins după data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă 50%, respectiv 25%, după caz, din obligațiile bugetare restante la data de 31 august 2024 inclusiv, din cele stabilite prin deciziile de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice pe anii 2019 și 2020 sau prin decizii de impunere emise ca urmare a unui control fiscal aflat în derulare la data de 6 septembrie 2024, precum și din dobânzile, penalităţile și toate accesoriile care pot fi anulate potrivit prevederilor prezentului articol, acestea se restituie potrivit dispoziţiilor Legii nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare.
– Deciziile de atragere a răspunderii solidare emise de organele fiscale după data de 31 august 2024, aferente perioadelor fiscale de până la data de 31 august 2024, se încadrează în prevederile art. I alin. (2) lit. d) din ordonanţa de urgenţă.
Totodată, Ordinul ministrului finanțelor nr. 6410/2024 privind modificarea și completarea Procedurii de anulare a unor obligații bugetare, aprobată prin Ordinul ministrului finanțelor nr. 5.521/2024, modifică și completează unele prevederi ale Procedurii de aplicare (OMF 5521/2024), astfel:
a) reglementarea faptului că de măsurile de amnistie fiscală beneficiază și debitorii persoane fizice care primesc de la organul fiscal decizii de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice aferente anilor 2019 și 2020;
b) clarificarea faptului că pot face obiectul amânării la plată în vederea anulării și amenzile de orice fel și cheltuielile judiciare, cu excepția celor rezultate din săvârşirea de infracţiuni;
c) crearea posibilității debitorilor care beneficiază de eșalonarea la plată a obligațiilor bugetare, precum și cei care obțin eșalonarea cuprinsă între data de 6 septembrie și 25 noiembrie 2024 să poată beneficia și de măsurile de amnistie fiscală, fără a mai fi necesară achitarea tuturor accesoriilor rămase din eşalonarea la plată acordată;
d) clarificarea faptului că în sfera obligațiilor de plată accesorii ce pot face obiectul anulării intră și obligațiile bugetare principale care reprezintă fonduri publice naţionale aferente fondurilor europene.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*