Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița desfășoară în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale acțiuni de control ce au drept scop verificarea condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carne de miel, ouăle destinate consumului uman, produselor lactate proaspete precum și alte alimente de origine animală.
Potrivit DSVSA Ialomița, cunoscut fiind faptul că, în perioada imediat următoare se înregistrează un interes crescut al consumatorilor pentru produsele lactate proaspete, medicii veterinari oficiali vor verifica modul în care acestea sunt produse, depozitate, transportate și comercializate.
Pentru prevenirea apariției toxiinfecțiilor alimentare generate de consumul de produse lactate, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița vine în sprijinul micilor producători locali dar și al consumatorilor făcând următoarele precizări:
- comercializarea laptelui și a brânzeturilor în piețele agroalimentare și târguri, de către producătorii agricoli, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către DSVSA județeană de origine;
- laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final, sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui;
- micii producători care vând direct lapte crud și produse din lapte către consumatorul final în piețele agroalimentare și târguri, trebuie să dețină fișă de sănătate a animalelor de la care a fost obținut laptele, completate de către medicii veterinari de liberă practică din localitățile de origine;
- brânzeturile obținute în centrele de prelucrare a laptelui și care sunt destinate comercializării directe către consumatorul final, pot fi expuse la vânzare, în spații special amenajate în piețe agroalimentare și târguri, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecționate din materiale necorodabile, ușor de curățat și igienizat (plastic, ceramică, inox, etc.);
- brânzeturile trebuie protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului și a expunerii la vânzare către consumatorul final (de exemplu: în recipiente din material plastic, pungi din plastic incolore, etc.);
- în cazul în care transportul și păstrarea brânzeturilor în vederea vânzării se face în recipiente confecționate tradițional din lemn (putini), este necesar ca acestea să fie curate și identificate corespunzător, pentru prevenirea contaminării și asigurării trasabilității produselor;
- comercializarea directă către consumatorul final în piețele agroalimentare și târguri, a brânzeturilor obținute în centrele de prelucrare a laptelui se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare, de unică folosință (pungi de plastic alimentar, hârtie cerată alimentară, etc.), sau alte tipuri de recipiente curățate și igienizate corespunzător;
În vederea asigurării trasabilității brânzeturilor comercializate către consumatorul final, acestea trebuie să fie însoțite de informații scrise din partea producătorului, care să conțină mențiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obținerii, condițiile de păstrare. În acest sens, se pot utiliza metode diferite de etichetare, cum ar fi:
- aplicarea pe ambalajul de transport sau desfacere a unor etichete adezive;
- utilizarea de pungi imprimate;
- afișarea , în momentul expunerii la vânzare și pe toată perioada comercializării, a unor informații înscrise pe tăblițe și/sau panouri aplicate deasupra sau în dreptul produsului prezentat;
Be the first to comment