Comisari ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Ialomița, în colaborare cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP), Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), Autorității Județene pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (AJPIS) și Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), au efectuat în perioada 10-15 iulie verificări tematice în 24 de centre de îngrijire și asistență socială din județ.
Aceste verificări au avut ca scop monitorizarea condițiilor de trai și protecția consumatorilor din centrele destinate persoanelor vârstnice, copiilor, persoanelor cu dizabilități, persoanelor fără adăpost sau victimelor violenței în familie. De asemenea, o unitate de alimentație publică care asigura servicii de catering pentru unul dintre centrele de asistență socială a fost inclusă în acțiune.
Din cele 24 de centre verificate, 22 aparțineau Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Ialomița. În urma inspecțiilor, au fost constatate multiple abateri privind protecția consumatorilor la 19 dintre unitățile verificate. Aceste deficiențe includ saltele de pat uzate și pătate, fără huse de protecție, perne pătate, cu umplutură discontinuă și aglomerări rigide de material, băi cu plăci de gresie și/sau faianță sparte sau complet lipsă, fapt ce afectează igienizarea corespunzătoare a spațiului.
De asemenea, au fost observate echipamente diverse și calorifere ruginite, ferestre murdare cu acumulări de praf și plase de păianjen, lipsa plaselor de protecție împotriva insectelor, mobilier cu porțiuni rupte și furnir desprins, ceea ce constituie un risc potențial pentru răniri sau deteriorarea vestimentației. Uși de acces în camere și praguri deteriorate, cu tencuiala la vedere, au fost, de asemenea, identificate ca probleme grave.
În ceea ce privește unitatea de alimentație publică asociată unuia dintre centrele de asistență socială, verificările au relevat lipsa mijloacelor de măsură în blocul alimentar și informații incomplete pe listele de meniu, cum ar fi cantitatea porțiilor, cantitățile de ingrediente incluse în preparate, ingrediente alergene și declarații nutriționale.
În total, 28 de avertismente și șapte amenzi, în cuantum de 36.000 de lei, au fost aplicate ca urmare a abaterilor constatate.
Autoritățile responsabile au precizat că, până la această dată, o mare parte din deficiențe au fost remediate, fiind înlocuite pernele și saltelele uzate, uscătoarele de rufe și mobilierul deteriorat, și au fost achiziționate aparate de măsură verificate metrologic.
Be the first to comment