I se spune popular „Biserica dracilor”, iar în jurul ei circulă o legendă demnă de scenariul unui thriller psihologic. Umblă vorba, prin satul Ivănești din comuna ialomițeană Ciulnița, că biserica abandonată din localitate ar fi fost luată în stăpânire de duhurile rele. Lăcașului de cult lăsat în paragină pare să-i mai fi rămas cel puțin un înger păzitor, căci a intrat în atenția Institutului Național al Patrimoniului, care l-a inclus pe lista celor circa 40 de monumente digitalizate din România.
Proiectul este co-finanțat din banii Administrației Fondului Cultural Național și își propune să redea valorii arhitecturale a bisericii cinstea de altădată.
Lăcașul de cult amplasat în inima Bărăganului, la marginea localității Ivănești, a fost construit între 1844 și 1854 de către familia boierului Gheorghe Cruțu. Imobilul poartă amprenta stilului tradițional muntenesc, având o structură masivă a zidurilor, coloane de inspirație grecească la intrare și o turlă confecționată din lemn de salcâm. Blocurile de granit din care a fost ridicată biserica au fost aduse din Dobrogea cu ajutorul carelor trase de boi. Lăcașul de rugăciune a primit hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, însă a pare că a fost uitat până și de Dumnezeu, când, la finalul anilor `90, localnicii din Ivănești au fost nevoiți să părăsească zona joasă a satului din pricina infiltrațiilor puternice în pânza freatică și să își relocheze gospodăriile într-o zonă mai înaltă, nu atât de aproape de râul Ialomița. Ca atare, biserica a fost și ea lăsată în urmă, enoriașii ctitorind un alt lăcaș de cult care să-i apropie de cele sfinte.
De atunci, însă, în jurul bisericii rămase în ruină bântuie tot felul de legende care de care mai înspăimântătoare. Spre exemplu, se spune că, în anii `40, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, o mână de soldați nemți au căutat adăpost în această biserică, însă au fost miroșiți de armata sovietică și executați, în cel mai barbar mod cu putință, chiar în altar. Localnicii superstițioși de la sat au țesut apoi tot felul de povești mai mult sau mai puțin reale despre sufletele celor măcelăriți, care ar colinda încă fără odihnă pe malurile Ialomiței.
Astăzi, deși zidurile bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” se erodează sub povara intemperiilor lăsate s-o flageleze nemilos, miturile care o învăluie devin mai dense decât vestita ceață a Bărăganului. Tocmai de aceea, pentru a nu o lăsa să se piardă cu totul în negura vremurilor, specialiștii Institutului Național al Patrimoniului i-au făcut bisericii macheta 3D digitală urmând să o facă din nou cunoscută pentru adevărata ei valoare nu doar ialomițenilor, ci întregii Românii utilizând spațiul generos al mediului virtual.
Proiectul are la bază tehnici utilizate adesea și în realizarea infrastructurii de jocuri online. Metoda de revitalizare digitală a monumentelor căzute în uitare constă în utilizarea imaginilor aeriene cartate fie în 2D, fie în 3D, ceea ce permite crearea unei hărți interactive cu poziționarea monumentului. Harta, ulterior, este inclusă pe site-ul Bibliotecii Digitale Europene, precum și pe site-ul proiectului.
Alături de Biserica bântuită din Ivănești au mai fost incluse în patrimoniul monumentelor digitalizate alte aproximativ 40 de situri arhitecturale și arheologice, conservate impropriu. Astfel, cel puțin în format digital, istoria locurilor frumoase din România nu va fi total pierdută. Dacă ai nevoie de un moment care să te distragă de la adrenalina generată de https://icecasino.com/ro, dar să nu părăsești mediul online, aruncă o privire și asupra acestui muzeu virtual al clădirilor cu povești inedite.
Be the first to comment