Aflate în plină desfășurare, lucrările la cele patru mari proiecte de reabilitare, modernizare și dotare a Spitalului Județean de Urgență Slobozia avansează în ritm susținut. Echipa ILnews a abordat acest subiect într-o discuție cu vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, Cătălin Grigore, iar veștile sunt îmbucurătoare pentru cetățenii județului Ialomița.
„Din cele patru proiecte majore care se derulează în cadrul Spitalului Județean de Urgență, proiectul de reabilitare și dotare a ambulatoriului, derulat prin Programul Operațional Regional, este cel mai înaintat. În acest moment, conform celor spuse de către dirigintele de șantier, investiția se află la 80 la sută din implementare și ne așteptăm ca până la finalul anului acesta să se finalizeze. Partea de lucrări de structură, de rezistență, de dotări, a fost deja efectuată, se lucrează la fațada exterioară, la părțile de finisaje și ne îndreptăm cu celeritate către finalul acestei investiții.
Este o investiție de 2,3 milioane euro, o valoare pentru care mai multe UAT-uri au depus proiecte, după cum știm ambulatoriul de la Fetești a fost finalizat în acest an, vom finaliza și noi și, astfel, suntem foarte optimiști pentru creșterea calității serviciilor de sănătate publică adresate cetățenilor”, a declarat Cătălin Grigore.
Scumpirile accelerate pe piața materialelor de construcție au avut darul să îngrijoreze atât ordonatorul de credite, cât și executanții lucrărilor, însă Consiliul Județean Ialomița a apelat la toate pârghiile legale pentru a asigura ajustarea prețurilor și continuitate în finanțare.
„În mod cert, există temeri că valoare proiectelor ar putea afecta ritmul lucrărilor. Din fericire, atât în cadrul contractelor încheiate cu cei care realizează lucrările, cât și prin normele legislative apărute în ultima vreme, am avut posibilitatea de a introduce formule de ajustare a prețurilor, ceea ce a mai echilibrat lucrurile și a înlăturat din îngrijorări. Adevărul este, însă, că aceste lucruri duc și la o creștere a cofinanțării, deci, categoric, și bugetul județului este grevat de aceste îndatoriri crescânde ca urmare a majorării prețurilor, mai ales la materiale. Noi avem în vedere aceste lucruri, inclusiv pentru ședința CJ Ialomița din luna iunie, unde avem trei proiecte de hotărâre în care aprobăm noile valori, ca urmare a introducerii formulei de ajustare prevăzută de ordonanța 47”, a explicat vicepreședintele CJ Ialomița.
Acesta a reamintit că instituția pe care o reprezintă a apelat și la un împrumut, astfel încât Consiliul Județean să poată acoperi creșterea părții de cofinanțare, care îi revine conform contractelor încheiate.
„Realitatea este că, în continuare, dincolo de valorile finanțate fie din bugetul național, fie din fonduri europene, înseamnă și o creștere a contribuției proprii a Consiliului Județean, care face eforturi mari din punct de vedere financiar ca să acopere toate aceste plusuri care apar. După cum se știe, noi am contractat un împrumut pentru a asigura finanțarea tuturor proiectelor, astfel încât să nu existe sincope în derularea lor”, a asigurat Cătălin Grigore.
Vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița a făcut și o actualizare a derulării lucrărilor în cadrul celorlalte trei proiecte aflate în derulare, la SJU Slobozia.
„În ceea ce privește celelalte proiecte de la spital, de care aminteam, toate merg în ritm susținut și chiar am observat o creștere a numărului de oameni care lucrează efectiv pe șantier, există mobilizare din partea antreprenorului, care a apelat inclusiv la forță de muncă din străinătate, iar asta ne arată un angajament pentru terminarea la timp a lucrărilor”, spune Cătălin Grigore.
„Blocul operator evoluează foarte bine și ne așteptăm ca până în toamnă să avem toate cele trei nivele ridicate și să se poată lucra la interior pe perioada mai rece a anului. În ceea ce înseamnă modernizarea spitalului, se lucrează și la exterior și la interior și se trece către partea mediană a clădirii, aripa dreaptă fiind aproape finalizată. În ceea ce înseamnă Unitatea de primiri urgențe, în prezent se derulează lucrările de demolare în zonă, conform proiectului, și a fost deja comandată aparatura necesară, astfel să se poată da mai devreme obiectivul în folosință”, a trecut în revistă stadiul lucrărilor vicepreședintele CJ Ialomița.
La finalul discuției, Cătălin Grigore a dorit să sublinieze că toate proiectele în derulare sunt în siguranță, nu există pericolul întreruperii din motive incapacitate de plată. Mai mult, există toate premisele ca proiectele să fie finalizate în termenele prevăzute în contracte.
„Avem această presiune, suntem conștienți că în decembrie 2023 proiectele pe fonduri europene trebuie să fie gata și, de aceea, este important să asigurăm resursa financiară, astfel încât constructorul să lucreze în flux continuu. Încercăm, pe cât se poate, să lucrăm pe cereri de rambursare, astfel încât să nu existe timp de așteptare în recuperarea banilor investiți de către constructor.
Repet, însă, în momentul de față nu există niciun proiect aflat în pericol, pentru că din punct de vedere financiar avem capacitatea de a acoperi creșterile de prețuri, cele pe fonduri europene și cele prin PNDL, prin formule de ajustare, iar în ceea ce înseamnă cofinanțare, chiar dacă nu vorbim despre sume mici, Consiliul Județean are resurse și, cum spuneam, am realizat și acel împrumut tocmai pentru a asigura liniștea în ceea ce înseamnă asigurarea resursei financiare”, a mai spus Cătălin Grigore.
Be the first to comment