DSVSA Ialomița reamintește proprietarilor de animale măsurile specifice în perioadele caniculare

Având în vedere temperaturile ridicate, din această perioadă Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița reamintește proprietarilor și deținătorilor de animale că au obligația de a respecta anumite măsuri specifice care să asigure protecția și bunăstarea animalelor și să evite apariția stresului termic.

Fermierii și ceilalți proprietari de animale trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:

  • asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecție față de acțiunea directă a razelor solare;
  • asigurarea unor cantități suficiente de apă și de furaje (corespunzătoare din punct de vedere cantitativ și calitativ);
  • verificarea bunei funcționări a echipamentelor de adăpare, de furajare și a sistemelor de ventilație;
  • verificarea disponibilității echipamentelor de rezervă, în principal a sistemelor de ventilație și a generatoarelor de energie electrică;
  • în caz de caniculă, animalele folosite pentru tracțiune, sau alte activități de povară, nu vor fi exploatate în intervalul orar 12.00 18.00, dacă temperatura la umbră, depășește 25ºC;
  • la orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum și la apariția unor modificări comportamentale a acestora, deținătorul are obligația ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunțe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă;
  • în cazul în care animalele sunt ținute afară, trebuie să se asigure existența de umbrare și de jgheaburi cu apă potabilă;
  • dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie administrată manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.

Totodată Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița recomandă populației ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenție modului în care păstrează sau prepară alimentele și a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.

Astfel, consumatorilor li se recomandă:

  • să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, pentru că le oferă garanția unor produse sigure, care au fost obținute în unități autorizate/înregistrate aflate sub supravegherea medicilor veterinari oficiali/inspectorilor oficiali, sunt controlate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și care sunt depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă;
  • să nu cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri și condiții necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul mașinilor etc.) cu atât mai mult în cazul alimentelor ușor perisabile carne, pește, ouă, lapte și produse lactate;
  • să aleagă alimentele cu atenție, ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate;
  • să ia în considerare temperatura la care trebuie păstrate alimentele ce necesită păstrare la rece;
  • să verifice prospețimea în momentul achiziționării să nu cumpere alimentele cu miros neplăcut sau având culoarea, consistența modificată sau care prezintă mucegai pe suprafață;
  • să nu cumpere produse care poartă indicațiile “păstrați la frigider”, “păstrați la rece” sau “păstrați în congelator” și care nu au fost depozitate în condiții de refrigerare sau congelare.
  • cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală să fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte și ouăle, la o temperatură de refrigerare de preferință între 0˚C + 4˚C și separat în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -18˚C;
  • să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider și să le mențină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;
  • să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite;
  • produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior;
  • să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*