DSVSA Ialomița a verificat 130 de operatori din domeniul alimentar și a aplicat sancțiuni de peste 440.000 de lei

DSVSA Ialomița

Analiza riscului reprezintă principalul criteriu care stă la baza întocmirii planurilor de control în domeniul siguranței alimentare, realizându-se astfel un proces compus din trei componente interconectate: evaluarea riscului, gestiunea riscului și comunicarea riscului.

Și în anul 2025, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a continuat procesul de evaluare și încadrare în grupe de risc a unităților ce desfășoară activități de producție și comercializare de alimente, această activitate urmărind o serie de criterii precum: caracteristicile structurale ale unității, capacitatea de producție, aria de distribuție, caracteristicile produselor, sistemul de autocontrol implementat de unitate și antecedentele operatorului evaluat.

În cadrul acestor activități au fost evaluați și verificați 130 de operatori din domeniul alimentar de pe raza județului nostru. Demersurile menționate anterior au condus la identificarea mai multor aspecte ce contravin normelor de siguranță alimentară în ceea ce privește:

– etichetarea produselor alimentare;

– respectarea indicațiilor producătorilor în ceea ce privește data limătă de consum;

– depozitarea alimentelor în condiții de igienă și temperatură care să prevină deprecierea și/sau contaminarea acestora;

– respectarea bunelor practici de igienă și producție în cadrul activităților de pregătire a preparatelor culinare;

– întreținerea ustensilelor și echipamentelor în condiții de igienă care să nu reprezinte un pericol pentru siguranța produselor alimentare;

– desfășurarea de activități în domeniul alimentar fără a îndeplini procedura de înregistrare sanitară veterinara și pentru siguranța alimentelor;

În conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 625/2017 privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele au fost aplicate o serie de măsuri ce s-au dorit a fi eficiente, proporționale și cu efect de descurajare, după cum urmează:

– au fost  întocmite planuri de remediere ce conțin o serie de activități și termene de realizare pentru operatorii economici

–  au fost aplicate 49 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 441.800 lei;

– ca măsură complementară s-a dispus reținerea de la comercializare și dirijarea către o unitate de neutralizare a unei cantități de 137,3 Kg materii prime și produse alimentare gata de consum pentru care nu se putea stabili data producției, condiile în care au fost păstrate și termenul de valabilitate;

– concomitent cu măsurile menționate anterior s-a dispus suspendarea temporară a activității pentru 4 operatori cu activități în domeniul alimentar precum și interzicerea activității unei unitați de alimentație public;

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*