DSVSA Ialomița, măsuri preventive în perioada sărbătorilor de iarnă

DSVSA Ialomița

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa, în scopul prevenirii unor episoade de îmbolnăvire a populaţiei cu Trichinella spiralis (Trichineloză), aduce la cunoştinţa consumatorilor următoarele:

– consumul de carne de porc, fără a fi verificată în sensul infestării cu Trichinella spiralis, reprezintă un risc pentru sănătatea consumatorului;

– la om, parazitul menţionat produce îmbolnăviri grave, ce duc la spitalizare şi la o medicaţie costisitoare;

– consumatorii nu trebuie să îşi procure carnea, indiferent de specie, din surse dubioase, din unităţi neautorizate pentru comercializarea cărnii şi a preparatelor din carne sau din tăieri clandestine.

„Totodată dorim să atenţionăm populaţia cu privire la  necesitatea efectuării examenului trichineloscopic pentru carnea obținută de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii, inclusiv pentru carnea rezultată în urma sacrificărilor ce au avut loc în perioada evoluției focarelor de Pestă Porcină Africană, care a fost păstrată în congelatoare în vederea consumării în perioada sărbătorilor de iarnă.

La nivelul D.S.V.S.A. Ialomița, C.S.V.S.A.O. Slobozia, Urziceni, Fetești, Țăndărei, în perioada 27.11 – 24.12.2024 va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, fiind afișat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorul poate sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare” – DSVSA Ialomița.

Examenul pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc se poate efectua la nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale din localitățile Slobozia, Urziceni, Țăndărei și Fetești, contra cost, la prețul de 30,94 lei, cât și la nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare Concesionate din mediul rural.

Medicii veterinari din cadrul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale, precum și medicii veterinari de liberă practică concesionari, vor elibera proprietarilor care se prezintă cu probe pentru examinarea cărnii de porc domestic destinată consumului propriu, o dovadă scrisă ce cuprinde rezultatul examinării, conform modelului de buletin de examinare pentru decelarea Trichinella spp. anexat prezentului comunicat.

Animalele trebuie să fie identificate, iar crotalia animalului sacrificat va fi predată medicului veterinar oficial/concesionar odată cu prezentarea probelor pentru examinarea în vederea decelării Trichinella spp.

Începând cu data de 27.11.2024, au fost dispuse măsuri privind intensificarea controalelor sanitare veterinare în vederea verificării modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare în toate târgurile, piețe agroalimentare, abatoare, unități de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în unitățile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică, pizzerii, cantine, unități tip cattering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unități de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare, etc).

Având în vedere dinamica evoluției pestei porcine africane și în contextul debutului sezonului rece, în care sacrificarea tradițională a suinelor din gospodării cunoaște o creștere semnificativă, D.S.V.S.A. Ialomița informează toți crescătorii de porcine, din exploatațiile nonprofesionale, cu privire la necesitatea respectării următoarelor măsuri:

În cazul în care proprietarul de animale constată:

înainte de sacrificare, apariția unor modificări a stării de sănătate a animalului (inapetență, febră, înroșirea pielii ce devine apoi cianotică, arcuirea spatelui, mers greoi, vomă sanguinolentă, diareea abundent sanguinolentă, etc.),

după sacrificarea animalului, existența unor modificări ale organelor interne și anume: splina mult mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii (la nivelul limfonodurilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități, etc.,

se va anunța imediat medicul veterinar de liberă practică concesionar.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*