APM Ialomița evaluează efectivele speciilor de animale strict protejate și anume lup și pisică sălbatică

Lupi. FOTO Pixabay.com

Agenția pentru Protecția Mediului Ialomița anunță că realizează studiile de evaluare a stării resurselor biologice pentru stabilirea cotelor de recoltă pentru speciile de animale strict protejate, respectiv lup și pisică sălbatică.

Potrivit prevederilor metodologiei de evaluare a efectivelor pentru speciile de animale strict protejate menționate, pentru anul 2024, gestionarii fondurilor cinegetice, separat sau împreună cu reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului Ialomița, Comisariatului teritorial Ialomița al Gărzii Naționale de Mediu, Agenția pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Ialomița și RNP-Romsilva Administrația Parcului Natural Balta Mică a Brăilei vor participa la acțiunea de evaluare în teren. La aceste echipe mixte pot participa și reprezentanți ai institutelor de cercetare, universități, ONG-uri(cu implicare directă în domeniul biodiversității), sau reprezentanți județeni ai autorității publice centrale care răspund de agricultură cu anunțarea prealabilă a organizatorilor acțiunilor de evaluare.

În județul Ialomița:

În perioada 16 aprilie – 23 aprilie 2024, pe fondurile cinegetice gestionate de Direcția Silvică Ialomița se vor face observații în teren și se vor completa fișele centralizatoare ale evaluării efectivelor speciilor lup și pisică sălbatică;

În data de 06 aprilie 2024, pe fondurile cinegetice gestionate de AVPS Acvila se vor face observații în teren și se vor completa fișele centralizatoare ale evaluării efectivelor speciilor lup și pisică sălbatică;

În data de 30 aprilie 2024 se vor analiza datele rezultate din fișele de observații și se vor centraliza la nivel de fond cinegetic, cu toţi gestionarii, la nivel de judeţ;

Odată cu centralizarea datelor pe judeţ se vor face propuneri de plafon maxim de intervenţie pentru speciile lup, pe fonduri cinegetice şi gestionari, după caz.

Propunerile de plafon maxim de intervenţie vor avea la bază nivelul pagubelor înregistrate, situaţia efectivelor reale comparative cu cele optime, tendinţa şi structura populaţiei.

Datele, la nivel de fond cinegetic şi gestionar, vor fi prezentate, la nivel de judeţ, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ialomița, pe hârtie şi în format electronic, până la data de 15 mai 2024.

Toate datele care reflectă prezența carnivorelor mari (lup și pisică sălbatică ce se regăsesc în județul Ialomița), la nivelul fondurilor cinegetice, vor fi integrate într-un studiu de estimare a efectivelor la nivel naţional şi de determinare a nivelului maxim de intervenţie în aceste populaţii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația ILnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe ILnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*