Situația pestei porcine africane (PPA) rămâne îngrijorătoare în județul Ialomița, cu un număr total de 40 de focare în exploatații nonprofesionale.
Potrivit Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Ialomița, cele mai afectate localități sunt Făcăeni, Vlădeni, Progresu și Mihail Kogălniceanu: 32 de focare în exploatații nonprofesionale în localitatea Făcăeni, patru în Vlădeni, trei în Progresu și un focar în exploatații nonprofesionale în localitatea Mihail Kogălniceanu.
DSVSA Ialomița a elaborat programe de măsuri pentru fiecare localitate în conformitate cu reglementările europene și naționale în vigoare, în vederea gestionării situației. Cu toate acestea, principalele cauze ale apariției focarelor de PPA sunt legate de nerespectarea regulilor de biosecuritate de către proprietarii de suine, achiziționarea de animale de la surse necunoscute, întârzierea anunțării sau absența anunțării îmbolnăvirilor și sacrificarea porcinelor bolnave fără notificarea medicului veterinar.
În ciuda eforturilor depuse de către autorități, se constată că boala reapare pe teritoriul județului și se extinde din cauza nerespectării regulilor de biosecuritate și a normelor sanitare veterinare în ceea ce privește comerțul cu porcine. DSVSA Ialomița a implementat măsuri urgente, inclusiv punerea sub supraveghere oficială a exploatațiilor suspecte, eutanasierea și dezinfecția animalelor afectate.
Autoritățile îndeamnă proprietarii de porci să respecte regulile de biosecuritate și normele sanitare veterinare pentru a preveni răspândirea bolii. Fără sprijinul și cooperarea cetățenilor, în special a crescătorilor de porci, reapariția focarelor de PPA va continua să provoace pagube economice semnificative atât în sectorul industrial, cât și în cel gospodăresc.
Be the first to comment